MIDDENKUSTPOLDER OPERATIONEEL

De totstandkoming van de Middenkustpolder is een proces van lange adem geweest. 

Tientallen jaren geleden waren er reeds, onder impuls van het provinciebestuur, gesprekken om een aantal Polders in het middenkustgebied te laten samensmelten. Die gesprekken liepen telkens op niets uit, en het is pas de laatste jaren, mede onder invloed van de integraliteitsgedachte in het waterbeleid, en met name het aspect van de gebiedsgerichte werking, dat er weer ernstig werd over nagedacht. Daarbij is ervan uitgegaan dat een fusie – en dus een schaalverruiming – geen doel op zich mag zijn, doch slechts een middel om het lokale waterbeheer op een meer efficiënte en meer professionele manier te voeren.

Belangrijk is te constateren dat de geboorte van de Middenkustpolder zich heeft voltrokken met de volledige instemming van alle partners die er, rechtstreeks en onrechtstreeks, bij betrokken zijn, zoals hierna zal blijken.

In het voorjaar van 2007 werden 7 Polders door de Provincie in kennis gesteld van een voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende samensmelting van de Polder Ghistel-Oost-over-de-Waere, de Groote West-Polder, de Snaeskerke Polder, de Polder van de Watering van Vladslo-Ambacht en de Polder van Zandvoorde tot een nieuwe Polder met als naam ‘Middenkustpolder’ en houdende de opheffing van de Keygnaert Polder en de Sinte Catharina Polder”.

Het besluit werd gedurende één maand (1.3 – 31.3.2007) ter inzage gelegd in de betrokken gemeenten. Tevens werd de vraag gesteld aan de betrokken Polderbesturen en aan de aangrenzende Polders om een advies uit te brengen. In datzelfde voorjaar 2007 hebben alle genoemde Polderbesturen in hun Algemene Vergadering een gunstig advies uitgebracht.

Ook de aanpalende Polders, nl. de Nieuwe Polder van Blankenberge, de Polder Bethoostersche Broeken en de Polder Noordwatering Veurne brachten gunstig advies uit.

Uit de 9 gemeenten, waar het openbaar onderzoek werd georganiseerd, kwam geen enkel bezwaar. Zodoende was het groen licht voor de Bestendige Deputatie om op haar beurt de samensmelting gunstig te adviseren. Op 15 juni 2007 heeft de Vlaamse Regering tenslotte het besluit tot samensmelting goedgekeurd.

De Middenkustpolder was nu dus een feit en haar eerste taak bestond erin een huishoudelijk reglement goed te keuren. In een ambtelijke werkgroep werd er gediscussieerd over een voorontwerp van reglement. Daarbij werd ruimschoots gebruik gemaakt van bestaande reglementen. Op een eerste Algemene Vergadering op 30 januari 2008 is, onder het voorzitterschap van de provinciegouverneur, het ontwerp van huishoudelijk reglement artikelsgewijs besproken en, mits enkele aanpassingen, unaniem goedgekeurd. Van de 952 stemgerechtigde ingelanden waren er 105 aanwezig, w.o. 19 bij volmacht.

Het huishoudelijk reglement is door de gemachtigde ambtenaar, afdelingshoofd van de Afdeling Operationeel Waterbeheer, Paul Thomas, goedgekeurd op 9 juni 2008 en integraal gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 25/08/2008. Tien dagen later is het reglement van kracht geworden.

Op een tweede Algemene Vergadering op 22 september 2008 is vervolgens, opnieuw onder voorzitterschap van de provinciegouverneur, en volgens de procedure zoals bepaald in het huishoudelijk reglement, overgegaan tot de verkiezing van het Bestuur. Ditmaal waren er 288 van de 957 stemgerechtigde ingelanden aanwezig. Er waren tien kandidaten voor de 9 te begeven mandaten. In drie achtereenvolgende stembeurten werden de 9 bestuursleden vlot verkozen. Vervolgens werd met een vierde en een vijfde stembeurt respectievelijk de dijkgraaf en de adjunct-dijkgraaf verkozen.

In de loop van januari 2009 zullen de voormalige Polders voor een laatste keer in Algemene Vergadering bijeenkomen om hun rekeningen af te sluiten. Pas daarna kan de nieuwe Polder echt van start gaan met de goedkeuring van een begroting, en de vaststelling van het poldergeschot en van het werkprogramma.

De Middenkustpolder heeft een werkelijke oppervlakte van 21.532 hectare en spreidt zich uit over negen gemeenten of delen van de gemeenten : Diksmuide, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Koekelare, Middelkerke, Nieuwpoort, Oostende en Oudenburg. Het totale net van onbevaarbare waterlopen bedraagt 587 km.

De administratieve zetel bevindt zich te Gistel, Brittenlaan 2.

Dirk Vancraeynest

HET BESTUUR

 











 

GEBIEDSOMSCHRIJVING