WATERING VAN DE ACHT BEKEN

Contactpersoon

Flor Ruelens, ontvanger-griffier


Adres

Statiestraat 17a bus 1, 3290 Diest


Telefoon

0486/98.10.44


Mail

flor.ruelens@skynet.be


Website

-

HISTORIEK


Watering van de Acht Beken :Besluit Vlaamse regering 10 januari 2014 - samenvoeging Watering der Twee Leyen, Watering der Middelbeek en Watering van Zichem tot de Watering van de Acht Beken.

Watering de Acht Beken bericht over de watersnood 

Heb je een vraag?


Klik op onderstaande knop voor het adres, telefoonnummer, mailadres of website van de polder of watering in jouw buurt.

19 juli 2021


dag Katrien,
Bedankt voor de bezorgdheid, maar al bij al valt het voor de bewoners van ons gebied nog mee.
De "vallei van de drie beken" staat ondertussen al 2 maanden onder water als gevolg van de nieuwe begroeiing van de Winterbeek die is gesaneerd door de VMM en OVAM. Na de saneringswerken van de Winterbeek hebben ze geen waterplanten geplaatst. Vogels en het water hebben nieuwe planten aangebracht en die hebben, samen met het riet, de beek overwoekerd met de overstromingen als gevolg. Het zijn vooral de eigendommen in beheer van ANB die pas na 10 juni mochten gemaaid worden en bijgevolg, niet gemaaid zijn kunnen worden en enkele privé eigendommen maar er zijn geen bedrijfsgebouwen in nood.

De vierde en laatste fase van de sanering is een jaar te laat en heeft voor de nodige hinder gezorgd. Die laatste fase moet nog gebeuren, van Zichem tot de monding in de Demer,waardoor er in Zichem ook al enkele weken overstroming is van de Winterbeek. Hierdoor kunnen onze waterlopen ook niet meer afwateren met hier en daar weides die blank staan. Vorige week heeft de aannemer van de VMM (Limburg) het laatste deel kunnen maaien, maar weer te laat. Het kwaad was al geschied. Ik hoop dat de afwerking een positieve impact zal hebben op de Winterbeek.
Alles samen is ong. 85% van het gebied dat onder water staat van Natuurpunt en ANB en de rest zijn weides van landbouwers.

Ik volg samen met de gemeenten, brandweren, VMM en de Waterweg de toestand van de Demer op de voet op. De eerste bres in de dijk van de Demer lag buiten onze watering in een gebied dat volledig van ANB en Natuurpunt is. De tweede bres is een gecontroleerde bres waar de Demer al aan 't overtoppen was (op 9 plaatsen). Dit is vooral eigendom van ANB op 2 akkers na. Deze bres zijn ze ondertussen al aan 't verkleinen en de verwachtingen zijn dat de 2 eerste bressen morgen worden gedicht. Deze waren gemaakt om Zichem te beschermen.
Deze avond is er een derde bres gemaakt om Testelt te beschermen en ook om de druk op de Demer in Aarschot weg te nemen, Burgemeester Rutten is heel bezorgd voor de Demerparking in haar stad. Daar is het vaccinatiecentrum van Aarschot.

Vorige week heeft de burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem 40 cm van de Demerdijk af laten graven over een lengte van 40m om de druk van de Demer weg te nemen aan de kant van het dorp.zo volgen wij de toestand van de Demer van nabij op.
Hier zijn bijna geen landbouw en privé eigendommen in gevaar geweest tot nu toe.


IK blijf dit opvolgen van dag tot dag.
groetjes,


P.S.: alle respect voor de medewerkers die de werken uitvoeren met de vele muggenbeten als dank!


— Flor Ruelens, ontvanger-griffier